338 meter over havet ruver Trænastaven over øya Sanna i Træna, og er den høyeste toppen i kommunen. Toppen er så bratt at man må ha klatreutstyr for å komme seg til topps. På grunn av dette er det ikke uvanlig at selv Trænværinger som har bodd på Træna hele livet aldri har vært på toppen av Trænstaven.

For de som får muligheten til å dra til topps er dette en fantastisk minneverdig tur. Stien opp går på baksiden av fjellet langs en smal fjellkam, og det åpne atlanterhavet slår inn like ved foten av fjellet. Selve turen består for det meste av lett vandring i terreng, avbrutt av små parti med klyving og enkel klatring. Man må være i alminnelig god form for å komme seg opp. På toppen kan man på klare dager se helt til Røst i nord til Vega i sør, i tillegg til en fantastisk nydelig utsikt over skjærgården i Træna.

Hvordan komme seg til topps?

Det finnes ikke for tiden lokal guide som kan hjelpe gjester til topps, så guidede turer blir arrangert av aktører utenfor kommunen. Den beste muligheten for å komme seg til topps er å melde seg på en guidet tur med Rana spesialsport, som har arrangert mange turer opp Trænstaven, spesielt under Trænafestivalen. Sjekk Rana spesialsports hjemmesider for mer info og nyheter om kommende arrangementer. Om man har mange nok påmeldte er det også mulig å bestille guide til egenbestemt dato, men dette koster ofte litt ekstra.

Hvordan kommer jeg meg til øya Sanna?

Fra Husøy (ofte kalt Træna i rutetabeller) er det lett å komme seg over til Sanna. Øyene ligger like ved hverandre, og lokal rutebåt anløper øyene hver dag, med flest avganger mandag, onsdag og fredag. Noen av avgangene er behovsanløp som må meldes inn ved å ringe sentrumsterminalen i Bodø (910 09 600) en dag i forveien; eller ved å bestille billett på nett opptil én time før avgang.

Avgang går oftest fra hurtigbåtkaiet på Husøy og selve overfarten tar snaue 10 minutter. Lokalruten finnes her, du ser etter «Træna lokal Rute 18-195» under Søndre Helgeland.

Klatring på eget ansvar
Om du eier eget klatreutstyr og har erfaring med uteklatring kan man eventuelt ta turen til topps på eget ansvar. Last ned pdf. av den anbefalte klatreruten her: Trænstaven sti

Vær forsiktig!


Alternativ topptur

Om du ikke har klatreutstyr og det ikke går guidede turer opp på Trænstaven når du er her, finnes det heldigvis alternativer. Den eneste toppen på Sanna som kan bestiges uten klatreutstyr er Gompen, toppen med stasjonen på toppen. Det går asfaltert vei hele veien opp, og toppen er 240 m.o.h., så her kan man også få en fantastisk utsikt. Kart over Sanna finner du her.

Ellers kan også den beskjedne Hikkeltinden bestiges uten klatreutstyr, dette er den lille toppen på sørspissen av Husøya (98 m.o.h.). Litt klyving kreves samt forsiktighet ettersom det er veldig bratt på baksiden, men dette er en relativt enkel liten klatretur. Veien opp er markert med piler sprayet på berget. Kart over Husøy finnes her. 

  • Sesong: April til September
  • Vanskelighetsgrad: 3 til 3+ (av 7)
  • Varighet: 4-7 timer (tur retur)
Historier om Trænstaven:

Trænstaven ble for første gang besteget av en ung gutt på midten av 1800-tallet. Da han kom ned fra fjellet etter å ha besteget det, trodde ikke Trænværingene på ham da han fortalte det. Så gutten klatret opp igjen, men denne gangen tok han med seg en stang som han satte opp på toppen. Dermed måtte alle tro på det han sa, og han ble den første som noen gang har besteget Trænstaven.
Det finnes også et sagn, der to gutter som kjedet seg, satte fyr på gresset over Kirkehelleren. Gresset var tørt, og ilden spredte seg over store deler av øya, til og med til toppen av Trænstaven. Det sies at Huldra som bodde på Sanna rømte den dagen, og dro til Dørvær. Mens flammene på øya døde ned, fortsatte brannen på Trænstaven i en lang stund. Trænstaven stod dermed i brann i to uker, og lyste som verdens største fyrtårn.