Velkommen til Selvær

«YTTERST UTE I HAVGAPET PÅ HELGELANDSKYSTEN

FINNER DU OSS; HAVFOLKET.»

 

Selvær er Husøys lillesøster, og er hjem til omtrent 50 selværinger. Selvær er et koselig og rolig samfunn som er nært havet og naturen, med autentisk fiskeværfølelse.
Øya er mindre i areal og folketall enn Husøy, men her finnes likevel både overnattingssted, butikk, sommerkafé og bedehus. Både lokalbåt og bilferge sørger for at øya har god kommunikasjon med resten av Træna og fastlandet.
Polarsirkeltrimmen og Trænatrimmen har her satt ut bokser med turbok man kan signere. Det er selvsagt mulig å bevege seg utenfor stier og utforske på egen hånd, men vis hensyn og gå rundt selværingenes hager og blomsterbed! Besøk grillhytta hvis du vil skjerme deg fra vind eller lage bål.
Mere info om Selvær? Klikk meg!

 

Hvordan komme seg til Selvær

Fra Husøy (ofte kalt Træna i rutetabeller) er det lett å komme seg over til Selvær. Den lokale rutebåten anløper øyene hver dag, med flest avganger mandag, onsdag og fredag. Noen av avgangene er behovsanløp som må meldes inn ved å ringe sentrumsterminalen i Bodø (910 09 600) en dag i forveien; eller ved å bestille billett på nett inntil én time før avgang.

Avgang går oftest fra hurtigbåtkaiet på Husøy og selve overfarten tar snaue 20 minutter. Lokalruten finnes her, du ser etter «Træna lokal Rute 18-195» under Søndre Helgeland.

 

Se og gjøre på Selvær

Ærfuglmuseum

Selvær har et av Norges få ærfuglmuseum. Museet ble åpnet i mai 2019 av ærfuglrøkter og selværing Eivind Hansen. Som kjent er ærfuglen vårt aller første husdyr, og Eivind har sammen med gode hjelpere både pusset opp bygget og i tillegg samlet mangt og meget som også er en viktig del av vår identitet: Såvel om Selværs historie som mye av det som også hører til livet her ute på Helgelandskysten.

Museet ligger på venstre side av veien, snaut to steinkast nord for lokalbåtkaia.

50 kr i inngangspenge verdsettes.

Klikk her for mer informasjon om Ærfuglmuseet!

Foto- og opplevelsesflåte

Her opplever dere å være langt fra sivilisasjon. Fra flåta kan dere ta dere lett over til nærmeste folketomme holme, lage grillmat, finne blomster, fiske med stang, leke gjemsel og kanskje også en finne en gjenglemt sjørøverskatt?

Det er spisebord og en enkel gasskomfyr. Fotografene vil få plass til eget fotoutstyr ved fotolukene samt godt liggeunderlag. Sommerstid tilpasser vi det til familie- og venneopphold, alt etter avtale. Det følger med en enkel robåt.

Ta gjerne med din egen undervannsdrone.

Halvparten av fotolukene er plassert lavt – det vil si på gulvnivå – for å gi en optimal vinkel for fotografering av sjøfugl og ørn.

Badetrapp følger med, så ta med badetøy og kanskje også utstyr for fridykking?

NB! Alle som benytter flåten skriver under på at den disponeres på eget ansvar.

For mer informasjon om booking og priser SE HER

Utleie av Kajakk og padleboard / SUP

Selvær er et eldorado for unike opplevelser i verdens vakreste skjærgård!

For mer informasjon om utleie av kajakk / padleboard / SUP og priser, SE HER

Rusletur på Selvær

Selvær er spekket med overraskende mange tur-muligheter, og du kan bruke 2 timer eller 2 dager, god blir turen uansett, hele året.

Åpne kart i pdf 

For mer informasjon om rasteplasser og grillhytter, SE HER

Øyhopping

Å navigere langs Helgelandskysten kan virke krevende og overveldende ved første øyekast. Reiseplanleggeren fra ReisNordland er et kjempeflott verktøy som hjelper deg fra A til T(ræna)!

Liker du bedre å planlegge ved bruk av manuelle ruter kan du også finne dem på https://www.reisnordland.no/rutetabeller

Et besøk til øyriket i Træna kommune er et minne for livet, uansett årstid!

For mer informasjon, SE HER

Midnattssol og nordlys

Store naturopplevelser lar ikke vente på seg, det gjelder å være der det skjer!

For vinteropplevelser på Selvær, SE HER

Fiskeeventyr

Utenfor Selvær finner du ikke bare landets, men verdens beste fiskeplasser. Det gjelder uansett årstid. Prøv fiskelykken og sikre deg fersk middag. Resten av tilbehøret samt godt drikke ordner du selv i butikken. Bon apetit!

Mer informasjon finner du HER

Ørnesafari

Ta en båttur, kanskje en kano eller kajakken ut i den mangfoldige skjærgården rundt Selvær. Vi kan love deg at du får se flere av disse mektige fuglene her ute, både konge- og havørn. Vi kommer gjerne med tips. Husk for all del å ta med deg kamera.

For mer informasjon, SE HER