Hvordan kan lys påvirke stedsutvikling?

Under 2017-2018 gjennomfører Osram et pilotprosjekt med lyssetting av fem forskjellige plasser på Træna. Kirken, kapellet, lekeplassen, museumshagen og vanntårnveien skal i løpet av høsten og vinteren stå i nytt lys.
Osram ønsket å teste virkningen av lyssetting hvor menneskene settes i sentrum og søkte etter plasser å prøve dette. Træna ble det opplagte stedet å gjennomføre piloten. Træna med sin beliggenhet på polarsirkelen hvor det er lite naturlig lys på vinterhalvåret, gir en særegen mulighet til å prøve ut hvilken påvirkning forskjellige lysanlegg har på stedet og innbyggerne som bor derPilotprosjektet har fått navnet Træna Urban Lighting og skjer gjennom ordningen Business in Residence. Alle installasjoner gjennomføres i samarbeide med Sinus Sandnessjøen som generøst sponser all montering.

  • Hvordan kan man integrere brukermedvirkning ved prosjektering av lysanlegg i det offentlige rom?
  • Hvordan kan man oppnå best mulig belysning for innbyggeren og samtidig begrense lysforurensingen til et minimum?
  • Hvilken virkning har belysningen på bruken av et byrom?
  • Hvilke kvaliteter kan belysningen tilføye eller fjerne fra en plass?

Det er disse spørsmålene som er grunnen i pilotprosjektet, og Træna er det levende laboratoriet for å gi svar, teste ut løsninger og kanskje stille nye spørsmål.
Her er en film om resultatet

Medvirkning og testing

Osram Urban Light Project Træna from Govertsen Film on Vimeo.

 

Medvirkning er en sentral del av prosjektet. Alle plasser som er valgt ut at belyses, er basert på innspill fra workshops og møter med lokalbefolkningen. Under vinteren er det disse 5 plassene som får nytt lys:

  • Træna lekeplass blir belyst med farget lys, valgt ut av skolens barn og unge. Her har det lenge manglet lys, hvilket gjort kvelds- eller vinterlek vanskelig.
  • Petter Dass kapellet ble valgt ut fordi det er et landmerke i Træna og en naturlig attraksjon for mange besøkere og innbyggere. Kapellet får fasadebelysning, hvilket gjør at plassens monumentale følelse kan oppleves også i den mørke årstiden.
  • Træna Kirke er med sin plassering mitt i sentrum en viktig møteplass, og med lyssettingsprogram vil plassen gi en varm velkomst fra alle håll.
  • Museumshagen ligger inntil kirken, og er Trænas lille «park». Den brukes av barn i skolen, og sommerstid av mange museumsbesøkere og turister. Ved å lyse opp tre og bergvegger vil plassen også kunne brukes i vinteren.
  • Foruten de som vises på bild, blir det også sensorstyrt gatelys på veien opp til vanntårnet. Dette vil lyse kun når det er bevegelse langs veien. Det betyr at den populære veien opp til vanntårnet, som ofte brukes av folk som går tur eller trimmer, vil bli enda mer egnet for turer i vinterstid.

Bilder

Øvrige aktiviteter i prosjektet
Prosjektet har pusset opp venterommet på kaien og gjort det til en «metrostasjon». Der kan man vente på «havmetroen» og slå av en prat under lyset av en undergrund-skilt.
Til Vinterfestivalen Ta Træna med Storm planlegges et lys-seminar hvor fagfolk og andre interesserte vil bli invitert til foredrag, lys-stunts, og andre lysopplevelser.
En film er ved å tas opp, og skal vises på Norsk Opplevelseskonferanse i november 2017. Der blir det også foredrag om prosjektet.

 

Følg med!
facebooksiden vår vil løpende informasjon og dokumentasjon fra prosjektet bli lagt opp. Også tilbakemeldinger fra innbyggere, som er en viktig del i prosjektet vil høres her. Du kan også følge oppdateringer på instagram under hasjtaggen #trænaurbanlighting

Media & formidling
Prosjektet beskrevet på Osram sine sider English case description
NRK-reportasje fra Ta Træna med Storm 2018 
Innlegg på Norsk Opplevelseskonferanse 2017 
RanaBlad Storsatsing på lys skal gi øysamfunnet ny glød 24 sept 2017 (pdf her)
Bloggintervju «Alt lys på Træna når Osram er business in residence»
Brukermedvirkning og stedsutvikling med lys på Træna
Maria Amalie sin blogg
Helgelands Blad, 19. juli 2017

INFO

Kontakt

Kontakt til prosjektleder Hilde Sofie Olaisen, Osram
hilde@rebellight.com / a.brovold@osram.com
Kontakt til Sinus Sandnessjøen
Morten.Ronning@sinus247.no
Kontakt til Træna kommune/Business in Residence
Moa Bjørnson moa@trana.kommune.no tlf: 47478016

Media & formidling
Prosjektet beskrevet på Osram sine sider English case description
NRK-reportasje fra Ta Træna med Storm 2018 
Innlegg på Norsk Opplevelseskonferanse 2017 
RanaBlad Storsatsing på lys skal gi øysamfunnet ny glød 24 sept 2017 (pdf her)
Bloggintervju «Alt lys på Træna når Osram er business in residence»
Brukermedvirkning og stedsutvikling med lys på Træna
Maria Amalie sin blogg

Fotorettigheter: Osram

SPONSORER