Træna med sitt utall av øyer og varierte natur har kanskje Norges mest varierte fugleliv.
Blant Trænas høye topper finner man havørn og falk, ved det åpne havet finner man skarv og havsule, mellom hundretalls øyer dupper lykkelige gjess og andefugl, og takket være Trænas hageentusiaster ser man stadig mer gjøk, sisik, trost og stær rundt husene. Træna er alle fuglers paradis!

Fuglebingo

I samarbeid med «Træna Trampers» har turistkontoret i Træna satt sammen en «fuglebingo» for små og store fugleentusiaster. Konkurrer med venner og familie om å fylle en rad, bildet eller rammen.

Fuglebingo

 

Last ned pdf.-versjon av fuglebingoen her.

NB: Noen av fuglene i fuglebingoen, f.eks. Gås, Heilo og Tyvjo er trekkfugler og finnes som oftest bare i Træna om sommeren.

Havørn

Træna er ekstra kjent for sitt høye tetthet av havørn, og disse kan sees fra nesten hvor som helst i kommunen. De hekker i bratte klipper, vanligvis i fjellene på Sanna, på Hikkeltinden på Husøya eller på «klubben» som er de bratte klippene sør på Sandøya og Stortorvvær (i nærheten av Holmen). Likevel, det er så mye havørn og det er så vanlig å se den her, at kommunen ofte skilter med «ørn-garanti» når en tar turen hit.

Ærfugl

Før i tida ble Ærfugl (kalt ganske enkelt «E» på Trænværing-dialekt) akkomodert i små luksusleiligheter med havutsikt, laget av Trænværinger på de fleste øyene i Træna. Da «E-gokka» (ærfugl-hunn) hadde gått av reiret, ble duna som ble lagt igjen i huset samlet inn, rensket og laget dundyner av. På Sandøya og Holmen kan man fortsatt finne hundrevis av «e-hus» som blir tatt vare på av lokale familier, men det er ikke lenger et næringsliv rundt edderdun-sanking.

Fuglelivet på de forskjellige øyene

For å ha størst sjanse til å se de forskjellige fugleartene anbefales det at man går på øyhopping. På Sanna finner man fort falk, ørn og til og med ugler i det bratte landskapet, og bak fjellene kan man være heldig og se Havsule og Havhest.
Husøya og Selvær har flest folk og dermed mye hager og trær, og her finnes et mangfold av småfugl. Her hekker også krykkjer på hustak, og ute i marka finnes mye blåstrupe.
På de mindre øyene som Sandøya og Holmen finnes det mye strand, viker og laguner, og her liker andefugl og vadefugl seg.

Fuglekikking for viderekommende

For de som er erfarne fuglekikkere kan en tur til Træna Trampers bombeblogg anbefales. Nettsiden byr på en full artsliste fra Træna år for år, helt tilbake til 2001. I tillegg er innleggene morsomt lesestoff skrevet av Terje Kolaas som også lot oss benytte hans flotte naturfoto til fuglebingoen. Se mer av hans fotografi-arbeid på hans nettside.