ALOHA!
Med prosjektet Træna-Hawaii ønsker vi å samle det historiske Træna og samtidig se fremover. Vår forhåpning er at ALLE som nå bor i Træna vil stille opp å bli fotografert, slik at vi kan få en felles samling av boende i Træna anno 2015.  Meld deg på fotograferingen nedenfor  så tar fotografen Maja Atterstig kontakt med deg om tidpunkt.
Knapp
Alle som deltar i fotografering vil motta sitt eget fotografi på trykk.
Om prosjektet
 I 1898 forlot Theodor Holmen sit hjem i Træna for å begynne en reise som tok ham til Honolulu, Hawaii. Han vendte aldri tilbake til barndomshjemmet. Tre år etter at Theodor reiste ble lillesøsteren Alma født, og hun forble boende i Træna hele sitt liv. I 1925 fikk Alma et kamera i posten. Avsender: Storebror Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii. Han ville at lillesøsteren skulle lære seg å fotografere, slik at hun kunne sende ham bilder hjemmefra, på motsatt side av jordkloden. Alma ble flink med kameraet og dokumenterte livet i øygruppen og tok portrettbilder av mange av trænværingene. Noen av bildene sendte hun til Theodor, 10 000 nautiske mil unna. Fra Hawaii sendte Theodor brev og postkort, kokosnøtter, suvenirer, grammofonspiller og annet. Visse ting blir fortsatt ivaretatt av Alma’s etterkommere. Alma og Theodors brev-og bildeutveksling er en personlig dokumentasjon av et helt århundre, avbildet av to øyer på hver sin utkant av verden. Alma Sandøy etterlatte ca. 1000 bilder fra Træna og omkringliggende øyer. Alle disse bildene er ivaretatt gjennom prosjektet og kan sees på internett.
 
Hva skjer nå?
I Alma Sandøys ånd vil vi nå gjenoppta fotograferingen av beboere i Træna. Akkurat som hun gjorde i sin tid, vil vi fotografere innbyggerne, familie for familie, som bor her i Træna. Vi vil starte fotograferingen sommeren 2015 og fortsette resten av året. Det er fotografen Maja Atterstig som vil stå bak kameraet, hun arbeider til daglig på Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, men er initiativtaker til prosjektet. Vårt håp er at ALLE er med, slik at vi kan få en felles samling av boende i Træna anno 2015, ca 90 år etter at Alma begynte å fotografere. Prosjektet vil også bli en del i kommunens utviklingsarbeid hvor vi skal tenke Træna i fremtiden og skape en felles visjon for Træna de kommende 90 år…
Meld deg på fotografering i prosjektet Træna-Hawaii her!
TAKK for at du vil delta!

Mere informasjon

Med prosjektet Træna – Hawaii ønsker vi å ivareta og formidle skildringen av et århundre i bilder og brev fra søsknene Alma og Theodor i Træna og Hawaii. Prosjektgruppen består av materialforvalter Jann Sandøy, fotograf Maja Atterstig, Hannele Fors, Arkiv i Nordland og Moa Björnson, Træna kommune. Prosjektet har fått støtte fra Norsk Kulturråd og Fritt Ord og er en del i utviklingsprosjektet TENK TRÆNA.
Følg prosjektet her: www.facebook.com/traenahawaii
Se alle bildene fra Alma Sandøy sit arkiv: www.flickr.com/arkivinordland
Les mer her: www.tenktraena.no/traena-hawaii