Hjertelig takk til alle som Tok Træna med Storm 2019!

Det ble minnerike dager i havgapet som startet med full storm på torsdagen og fortsatte like intens hele helgen. På lørdagnatten når festen ble danset ut, roet seg vinden og søndag våknet øya opp i laber bris. Denen helgen har vi opplevd Åpningstaler, badstuebading, stormvandring, fortelling i kapell, artist talks, konserter, foredrag og fanstastik mat – både ombord ferga vår, i hjellan og på grendahuset. Takk alle som deltatt!
Nedenfor har vi samlet noen smakbiter fra  fra helgen!

FILM gjord av Arvids Baranovs, Artist in Residence Træna 2019


Ta Træna Med Storm 2019 from Eaglewood Films on Vimeo.

Bilder oppsamlet fra deltakere

Ta Træna med Storm
Chefs in Residence TRÆNA
Åpningstale


Ta Træna med Storm 14.-17. februar 2019

Vi gjør det igjen! For fjerde gang inviterer vi dere til å Ta Træna med Storm! Denne vinterfestivalen er en hyllest til det som gjør livet her ute i Trænfjorden både vanskelig og veldig sjarmerende.
Festivalen inneholder både fest og faglig påfyll. I seminardelen setter vi fokus på samfunnsinnovasjon og stedsutvikling. Programmet er også fylt av musikkopplevelser, kulturhappenings, kunst- og smaksopplevelser, øyhopping og uventede oppdagelser. 
Februar er høysesong for all slags vær og uvær, men det er også da lyset kommer tilbake, vinterfisket er travlest og kontrastene rike. Vi ønsker velkommen til store som små og ser frem til å få besøk fra både nord, sør, øst og vest. Fjellfolk, havfolk, byfolk og bygdefolk! Sett et kryss i kalenderen og se frem til en stormfull helg sammen med havfolket.
VELKOMMEN til å Ta Træna med Storm!

Programmet oppdateres løpende – følg med på Facebook
Billetter: https://trena.hoopla.no/ 

PROGRAM 2019

Last ned Program i PDF

 Ta Træna med Storm 2019

TORSDAG 14. FEBRUAR

19.00 Hjellan Bar, Badstue & Mingling
Velkommen til havfolket! Registrering og innsjekk, baren er åpen, musikk og kos i Hjellan og. Badstue-Naustet er åpen

21.00 Prisutdeling til lokal forening og info om hvordan man kan søke Samfunnsløftet. v/Sparebank1 Nord-Norge.

22.00 Åpningsseremoni
Skål for festival! Åpning ved Bjarne Jakobsen og Daniel Furre

FREDAG 15. FEBRUAR

09.00 Frokostkaffe – Stikk innom lokale gründerbedriften På Træna Kaffebrenneri og kjøp deg nykværet kaffe av beste kvalitet.

10-15.00 SEMINAR: Samfunnsinnovasjon & stedsutvikling, Grendahuset

Samfunnsinnovasjon & stedsutvikling står på agendaen når vi samler fagfolk, ildsjeler og debattanter til et spennende seminar med foredrag, mat og samtaler. På programmet er blant annet:

 • 10.00 Velkommen til Seminar Konferencierer, Siri Beate Arntzen og Moa Bjørnson
 • 10.15 Hvordan går egentlig Nord-Norge? Foredrag med Audhild Dahlstrøm analytiker ved Konjunkturbarometeret, Sparebank1 Nord-Norge.
 • 10.45 Innovasjoner i havlandet Norge Foredrag om havet og innovative satsinger langs den lange kyst v/Siri Beate Arntzen.
 • 11.20 We are all locals: Fremtidens reiseliv og lokalsamfunn v/Trygve Sunde Kolderup og Merethe Nordheim. Begge brenner for levende lokalsamfunnen og gode reiselivsopplevelser og forteller om forskningsprosjekt og visjoner for fremtiden.
 • 12.00 LUNSJ:Håndplukk-Kristin og Chefs in Residence
  Kristin H.R Nilsen, forfatteren bak boken Håndplukk presenterer plukke-kunnskap og sammen med Chefs in Residence Petter Rolund Antonsen serverer de en spennende lunsj!
 • 13.00 Innovasjonsprisen: Norges mest innovative steder Hva er det som driver samfunnsinnovasjonen i landet?Scenesamtale med nominerte kommunene Sarpsborg, Sola og Træna samt deltakere fra DOGA og Difi som står bak prisen.
 • 13.40 ”Se til Træna” – Doktoravhandling i stedsutvikling Anne Meek har analysert kultursatsinger i 3 norske kommuner og har noen tips på hva man bør, og ikke bør gjøre.
 • 14.00 Stedsutvikling – Sveriges største ildsjel
  Hva skjer i vårt naboland når det gjelder stedsutvikling, samfunnsinnovasjon og bolyst? Surfbukten i Østersund er en sann historia om en gal idé at skape et surfmiljø i den svenske fjellbygden.Simon Jaklund, forteller sin historia om stedsutvikling og hvordan brennende engasjement for en plass kan skape ringvirkninger i en hel region.

15.00 PAUSE 

16.00 FORFATTERSAMTALE: HAVLANDET, Træna Kirke
Historia om hava som skapte Norge, v/ Per Anders Todal. Forfatteren til den kritikerroste boken Havlandet som tar seg av historia og fremtid for kysten. I Havlandet blir naturvitenskap, historie, mytologi og ramsalte reportasjer vevd sammen til en stor og rik fortelling om Norge og havet. ”Boka fortel historia om dei første seljegerane som padla opp langs kysten for over 11 000 år sidan, om havstraumane som gjev Noreg milde vintrar og eineståande fiskerikdom, og om klimaendringane og havforsuringa som no endrar livet i sjøen på fundamentalt vis.”
Samtale med Siri Beate Arntzen.

17:00 KUNST, KOS og SKUMRING i MUSEUMSHAGEN
Artist in Residence-kunstner Ole Brodersen fra Lyngør hadde kunstneropphold på Træna 2016. Projsektet Trespassing Træna ble resultatet og Ole er nå tilbake på Træna for å åpne utstillingen her. Samtidig kan man kike på lyssettingen til prosjektet Træna Urban Lighting, som ble nominert til Årets Lyspris 2018. Det blir også kos rundt bålpannene, varm kakao og gode samtaler mens mørket legger seg.

18:30 FORESTILLING med SVEN HENRIKSEN, TRÆNA KIRKE
Sven Henriksen er skuespiller, sanger, dramatiker og samfunnsdebattant. I mai 2018 kom boken ”Men hold kjeft da, Henriksen” ut. En måned senere hadde forestillingen med samme tittel premiere ved Nordland Teater, en premiere som fikk kritikerne til å hente fram de helt store superlativene. Fredag 15. februar har vi gleden av å invitere Henriksen inn i Træna kirke for å framføre forestillingen.

20:00 VINTERBARBEQUE med Chefs in Residence, Hjellan
Havbasert grillmiddag med godt fra lokale farvann. Koselige langbord inne i Hjellan og rikelig buffé til alle.

ca 22:00 KONSERT med FOLKNERY (UKR)
Folknery er en Ukrainsk ethno-duo som reiser verden rundt og bruker lyder fra vibrasjoner i ulike land, byer og steder i musikken sin. Det er en mix av urgamle sanger og tradisjonelle instrumenter med urbant elektronisk arrangement.

00:00-02:00 DJ/Klubb Hjellan

LØRDAG 16. FEBRUAR 

Øyhopping & Opplevelser

Velg en øyhoppingtur eller ta del av aktiviteter på Husøya: (Påmelding til øyhopping her)

 • ØYHOPP: Steinaldertur til Sanna (kl 11-15.30)
 • ØYHOPP: Tur til Selvær (kl 11-15.30)
 • ØYHOPP: Træna-Hawaiitur til Sandøy (kl 11-15.30)
 • HUSØY: Badepøb i lill-badstuen Påmelding til Anita: (+47)90015703
 • HUSØY: Coffee class med På Træna Kaffebrenneri (kl 10, 12 og 14 – egen påmelding og betaling på plass)
 • HUSØY: Badstue-Naustet åpent, Museum, Café og andre lokale tilbud åpent
 • HUSØY: Yoga kl 16-17 Se info her: https://www.facebook.com/events/224548331831566/ 

Båtbillett, lokal guiding/foredrag og lunsj inngår i øyhoppingen.(Påmelding til øyhopping her)

SANNA – STEINALDERTUR

Kjerkhelleren, hustufter og råe fjell i vinterskrud. Bli med på en guidet steinalderstur til silhuettfjellene på Sanna. Hør fortellingene om hvordan det i 9000 år har bodd mennesker i hulene. Den spreke tar turen opp til Gompen, gjennom tunnelen som går på skrå gjennom fjellet. Hils på ørnene og se utover Trænas 400 holmer og skjær. Lunsj blir servert i et av de gamle husene langs veien. Guide: Marit Bertheussen, Træna Museum. (kl 11 – 15.15)

SELVÆR – ÆRFUGLER, HÅNDPLUKK & BOKLUNSJ

Finn sjelefreden i ærfugelens rike. Selvær er et lite fiskevær nord i Træna, polarsirkelen passeres på turen dit.På øya blir det guidet tur rundt ærfuglhusene og fortellinger fra lokale entusiaster som tar vare på æfuglene. Dessuten får vi ny kunnskap om spiselige vekster. Kristin H.R. Nielsen som vært på Træna i 2016 og står bak boken ”Håndplukk” tar deg med på tur rundt øyen med nyttige tips på hva som kan høstes og sankes. Lunsj med lokale ingredienser serveres i Fiskernes Kapell og her vil Kristin også forelle litt mer fra boken sin.Lokal guide: Ann Lois Hansen (kl 11-15.15)

SANDØYA -TRÆNA-HAWAII

I 1898 emigrerte Trænværingen Theodor Holmen til Amerika og endte opp på Hawaii. Derifra sendte han et kamera til lillesøsteren Alma Sandøy, som lærte seg både å ta og fremkalle bilder. I dag har vi en fotoskatt med over 1000 av Alma sine bilder og 100  av Theodor sine brev.  Bli med på en tur til Sandøya, til Almas gamle hjemsted og hør mer om både historia og nåtid!  (kl 11 – 15.15)

BADEPUB I LILL-BADSTUEN

Prøv ut Trænas villeste lille badstue, bygget i 2015. Badstuen ligger bokstavelig ved kanten av Atlanteren og du vil kunne hoppe rett i havet. Bademester og bryggmester Anita Fillingsnes Sjøset loser deg gjennom denne opplevelse. Turen starter med vandring over mark og myr. Kle deg i turklær egnet for Nord-Norge i februar, og ikke glem badelue og håndkle! Påmelding via SMS til Anita: (+47)90015703. NB. Ved dårlig vær endres turen.

COFFEE CLASS – PÅ TRÆNA KAFFEBRENNERI

Lær deg alt om kaffe! Lokale kaffebrenneren Aleksey inviterer til kaffeskole. Her får du innblikk i hvordan spesialkaffe produseres og hva det er for forskjell på økologisk og ordinær kaffe. Brenning, smaking og masse kaffekjærlighet blir det på denne samling. Påmelding til Aleksey på SMS +4746842408 eller via FB @patraenakaffe

16:00 YOGA, HUSØY SKOLE
Velkommen til en myk og rolig time med yoga.🧡 Lad batteriene og få ny energi i vinterfestivalen. 💃🕺
PÅMELDINGSFRIST Fredag innen kl.21. på SMS: (+47) 47387300.

19:00 NAUSTET: Artist Talk + Whiskysmaking med Myken Destilleri
Oppvarming til kvelden med åpen sauna, ild, artist talk og whiskysmaking med Myken Destilleri. v/ Ole Brodersen, Artist in Residence

20:30 TRÆNA-LINE: Konsert med Jill Larsdotter og Stian Einmo i Salongen på MF Husøy
Fergen får ny fasong da vi inviterer til konsert og mingling. De velrennomerte Helgelandsbaserte vokalistene Jill Larsdotter og Stian Einmo, (fronvokalist i Que Duh Ska) har inngått et nytt og spennende samarbeide/duo prosjekt fra våren 2019: «Larsdotter & Einmo» Dem har premiere på duokonseptet i salongen på Ferga denne lørdag. Repertoaret er en blanding av deres forskjellige bakgrunner som artister og består av alt ifra viser til eksotiske rytmer og duetter.

21:30 TRÆNA-LINE: Skrei-middag på bildekk, MF Husøy
Vi inviterer til bildekk på ferga og serverer tradisjonsmaten skrei lever og rogn til det sultne festivalfolket.

23:00 – 02.00 After-Skrei: KONSERT med HOLLOW HEARTS + DJ/Klubb i Hjellan
Etter middagen er det bare å tusle bort til Hjellan der festen fortsetter med konsert med Hollow Hearts (NO) og deretter klubb!

Hollow Hearts har i løpet av det siste året trampet fram som et forrykende bra liveband fra nord. Med sin innovative og til tider grensesprengende roots/americana-musikk har de spilt en rekke konserter over hele landet som både har rørt og engasjert publikum, noen av dem med blant andre Violet Road.

SØNDAG 17. FEBRUAR

Badstue-Naustet åpent for den som vil fyre opp.
Aloha Café åpent 12-15
På Træna Kaffebrenneri åpent 11-17
Avgang ferga 14:15
Avgang hurtigbåt: 14:50, 18:55

PRAKTISK INFO

MATBUTIKKEN JOKER:

torsdag 10-16.30
fredag 10-16.30, 18.30-19.30
lørdag 10-14, 18.30-19.30
søndag 14-15

CAFÉ ALOHA

holder ekstra festivalåpent også søndag – se oppslag

PÅ TRÆNA KAFFEBRENNERI
Ekstra åpent hele festivalen. Se fb @patraenakaffe
Kaffeskole Lørdag påmelding 10,12,14

TRÆNA MUSEUM & MUSEUMSBUTIKK
Fredag kl 15-19
Lørdag kl 12 – 17
Søndag kl 12-14
Tangprodukter fra Northern Company i museumsbutikken,
Træna- Hawaii utstilling, Fiskekroken og Petter Dass kapellet. Dessuten bøker fra medvirkende forfattere og masse annet!Fri Entré

TRÆNA KIRKE
Arrangement Havlandet fredag kl 16
Forestilling Sven Henriksen fredag kl 18.30
Åpen kirke Lørdag kl 12-17 og Søndag 12-14

CAFÉ ALOHA
Ekstra åpent hele

Overnatting

REISE
www.177nordland.no
www.tenktraena.no/reis

DRESS CODE
Varme klær anbefales. En klassisk trænabunad er populært i vinterstid. Forksjellige modeller finnes å kjøpe på Jokern!

www.tenktraena.no/vinterfest  #tatrænamedstorm  #tenktræna

NB! Programmet vil bli oppdatert løpende

 

 


Bilder fra Ta Træna med Storm 2017


Takk for at du tok Træna med storm! Klikk på lenken her eller bilden ovenfor, så kan du se bilder fra Vinterfestivalen 2017. 

 

Følg TenkTræna og Trænafestivalen så ser du mer av hva som skjer.

/arrangørene