Trænas rike historie og unike geografi har vært til inspirasjon for kunstnere fra fjern og nær, og man behøver ikke gå langt for å finne kunst på Husøya.

Her finnes det noe for alle, fra moderne skupturer, edgy gatekunst eller mer tradisjonelle maleri. Omtrent uansett hvor man går, så kan man finne noe å hvile øynene på.

_Kultur-02

Klikk her for å laste ned pdf.-versjon av kartet

  1. «A song, a prose, a poem, look yonder» – den 36. skulpturen i skulpturlandskap nordland, laget av den zambiske kunstneren Anavana Haloba. Mer om skulpturen her.
  2. Petter Dass-kapellet ble bygget på initiativ av Arild Haaland og Karl Erik Harr og ble åpnet i 1997. Innsiden er prydet med tavler malt av Karl Erik Harr, med motiv fra Petter Dass’ «nordland trompet». I sommersesongen blir det arrangert daglig tur med omvisning til kapellet fra turistinformasjonskontoret. Ta kontakt med turistkontoret for omvisning utenfor sesong. Les mer om Petter Dass-kapellet her.
  3. Runesteinen ble innstallert i 2013 på initiativ av Trænafestivalen, som en del av sagnet om Sanna.
  4. Fjelldreieren ble konstruert av Arnold Holmen, en lokal oppfinner, kunstner og altmuligmann. Skiven gir informasjon om retning, avstand og høyde på de forskjellige fjellene man kan se herfra.
  5. Pixel-ørna ble malt i 2009 av kunstneren Anders Gjennestad, også kjent som Strøk, i samarbeid med Trænafestivalen.
  6. Maleriet henger inne i foajeen til rådhuset/Trænahallen, vegg i vegg med Trænahallen. Det ble malt av Karl Erik Harr og gitt til Træna i anledning åpningen av Trænahallen i år 2000. Dørene til foajeen er åpne mellom 07:00 og 22:00.
  7. Midt på Husøya står Træna Kirke, en trivelig og atmosfærisk liten trekirke bygd i 1773. Kirken står åpen mellom 11-16 i sommersesongen, utenfor åpningstidene kan turistkontoret eller kirkevergen kontaktes om bruk av kirken og/eller omvisning.
  8. «Djupet» er en treskulptur laget av Harpiks klan i samarbeid med Trænafestivalen i 2013, og er tilknyttet samme sagn som runesteinen.
  9. Havmuralet er et veggmaleri på Træna Handel, med motiv fra lokal kultur og sagn, malt av lokal kunster Sonja Langskjær i 2014.
  10. «Elgen» er en skulptur av en aluminiumsplate konstruert av Arnold Holmen i 2012. Elgen står som et monument til Elgen Tare, som svømte fire mil over Trænafjorden i 2011, og ble Trænas første og siste elg.