God Jul og Godt Nytt År

 

 

Tidligere nyhetsbrev:

 

Godt Nytt År

 

Klikk her for å lese seneste Nyhetsbrevet i din browser!

God Jul & Godt Nytt År!

Det har vært et hendelsesrik 2018 i Træna!
Som et forsøk på å summere noe av alt som skjedd kommer her et nyhetsbrev.
Tusen takk til alle som står på og jobber i lag for utvikling i øysamfunnet vårt og takk til alle som følger med på distans.
Ønsker dere alle en riktig God Jul og et Godt  Nytt 2019!
Ps. Julgavetips dette år er selvsagt en vinteropplevelse. Sikre deg billetter til Ta Træna med Storm 14-17.februar 2019. Det blir tidenes vinterfest kan vi love!
/Moa Björnson
Utviklingssjef Træna Kommune / www.tenktraena.no / moa@trana.kommune.no

Forskningsprosjekt til Træna

Året startet med å «vinne» Forskningsrådsmidler til 2,5 milioner for utvikling av lokalt reiseliv- og lokalsamfunn. Prosjektet er satt igang og en gruppe med nasjonale reiselivsaktører og forskere jobber for å teste ut reiselivsopplevelser og tilrettelegge for samfunnsutvikling på Træna. Satsingen på Innovativt bo- og opplevelsesstedinngår her. Det er flott at Træna blir satt på kartet, og at flere finner interessen i å satse på kunnskap og utvikling her lengst ut i havgapet.
Illustrasjon: Vardehaugen Arkitekter

Innovasjonspris til Træna

Træna har vunnet innovasjonspris og fått mye oppmerksomhet for det rundt omkring i det lange land. Les jurymotiveringen her. Flere besøkere kommer på befaring og utveksling og vi blir invitert inn i nye samarbeider. Hvem kunne tro at vi skulle ta hjem en slik pris? 500 000 kr er prispengene som vi nå hatt idédugnad om hva vi skal gjøre med! I nominasjonsfilmen ser vi mange kjente Trænafjes!
Foto: Difi

Næringsutvikling langt til havs

Når det kommer til næringsutvikling er det fint å se at både storsatsinger og enkeltforetak ser muligheter i Træna.  Gaia Salmon fortsetter planleggingen for landbasert oppdrett. Træna Arctic Fishing planlegger å bygge ut virksomheten i Selvær med 2 nye boenheter og dermed 24 nye sengeplasser. Træna Overnattinghar investert i en omfattende oppussing av det gamle rådhuset og startet overnattingsbedrift. Andre satsinger vi sett innen reiseliv er etableringen av Havkajakk, sommerkafé på Selvær og der planlegges forresten et Æfugl-museum. Reiselivet på Helgeland vokser og Træna er med på toget!
På Træna Kaffebrenner har fått nye lokaler og brenner økologisk kaffe og leverer rundt omkring i hele regionen.
Rådgivningsfirmaet Gärtners Driftsstøtte startet opp etter sommeren og Træna Vask har fått ny liv når Træna Snekkerservice overtok. TBS Verksted satser på utvikling av en ny båtmodell og har også utviklet en fjernstyrt flytebrygge. Træna Sjømat AS har testet ut produkter under navnet Smak Træna og Træna Fisker AS har arrangert kurs i hvordan man starter som fisker.
Flere nyetableringer er i planleggingsfasen og til våren ordner vi gründerkurs og annen kompetansepåfyll.
Foto: Træna Overnatting

Grendahusprosjekt Un-Urban Experiments 

I juni og juli hadde vi internasjonale skoler på besøk. Et spennende samarbeide mellom det lokale grendahuset, ungdommer fra mange land og innbyggere her. Grendahuset fikk et lite ansiktsløft og arbeidet med huset ser ut å fortsette med full kraft. En av ungdommene gjorde en blogg og skrev at sommeren på Træna var den beste noensinne.
Mer info: www.tenktraena.no/unurban

Nominert til Årets Lyspris

Træna er både lyst og mørkt for tiden. Som en lysglimt på slutten av året ble prosjektet Træna Urban Lighting nominert til Årets Lyspris. Nå er alle installasjoner ferdige, men prosjektet ender ikke her. Det har lett til at vi neste år får byttet gatelysene til strømsparende LED-lys i hele kommunen.
Du kan lese mer om prosjektet på www.tenktraena.no/lys
Følg prosjektet på Facebook: Træna Urban Lighting
Foto: Bertine Tønseth for Osram

Søkere fra 16 ulike land til AIR

Artist in Residence-gruppen har presis valgt ut neste års prosjekt. Vi hadde rundt 50 søkere fra 16 ulike land og snart publiseres hvilke som kom gjennom juryens nåløye. Vi kan avsløre at det blant annet blir badstuebygging på Selvær og flere barn- og ungdomsprosjekt neste år. Håll utkik på hjemmesiden og les mer om alle prosjekt som kommer.
Følg AIR Træna på Facebook og les mer på bloggen

Lærling i Træna!

En nyhet i 2018 er at vi fått en lærling. Ann Lois Hansen fra Selvær har utdannelse i reiselivsfag og gjør nå 2 år som lærling ved Træna Turistkontor, Utviklingsprosjekt og Træna Arctic Fishing. Det er flott når lokal ungdom selv tar initiativ til å vare med i samfunnsbyggingen og samarbeidet med opplæringskontoret funker fint. En oppfordring til virksomheter er å se muligheten å bli lærlingbedrift. Ann Lois har opprettet Træna Turistkontor på Facebook. Følg gjerne med der.

Ta Træna med Storm 2019

Vi gjør det igjen! Vinterfestival en har kommet for å bli, og den 14.-17. februar inviterer vi til fest, faglig påfyll og storstilte opplevelser. På programmet står blant annet forfatterforedrag med Per Anders Todal som skrivet Havlandet og så har Sven Henriksen forestilling i kirken. Dessuten kommer Jill Larsdotter fra Lovund og synger på salongen i Ferga, og det blir selvsagt Skreifest igjen på bildekk. Les om alt i programmet og sikre deg billetter: www.tenktraena.no/vinterfest så ses vi i februar!
Plakat: Erik Mårtensson, foto Ole Brodersen

 

ABONNER PÅ NYHETER HER!

 

TIDLIGERE NYHETSBREV

NYHETSBREV

Subscribe here
Abonner på nyheter fra havgapet direkte i din inbox.

TRÆNA NYHETSBREV