Workation og Seminar på Træna 28.10 – 1.11 2021

Prøv ut de splitter nye boenhetene som bygges på Træna og unne deg en helt unik workation! Og få med deg et seminar / nettverksamling mandag 1. november der både forskning og praksis fra reiseliv og lokalsamfunn står på programmet. Den 2.nov kan man velge å fortsette med bedriftsbesøk på Til Elise fra Marius og deretter Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana 2.-3.nov.

Sanna

HVOR: Træna, Nordland

DATOER: 28.10 – 2.11
Nettverkssamlingen gjennomføres den 1.nov med mulighet til å forlenge oppholdet med «workation-dager» fra den 28.okt. Etter samlingen er det mulighet for å delta på Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana den 2-3.nov. På veien dit stopper vi for et bedriftsbesøk på Til Elise fra Marius «i Utskarpen.

Påmelding til trygve@traena365.no

 

 

PROGRAM

WORKATION & SEMINAR / NETTVERKSSAMLING

28.10/ Torsdag

kl 17-18.30 Idécafé om Træna 365 på Café Aloha. Les mer her.

29.10 /  Fredag

Eget arbeid eller luftetur på øya.
Kl 11 – 12 Mulighet til omvisning på Træna Museum
Kl 12 – 13 Felles lunsj på Café Aloha

kl 13.00 Øyhopping til Selvær – Samtale med fotograf Kathrine Sørgård og lokale (Selvær Skole)


Et tidligere Artist in Residence-prosjekt med Kathrine vil bli vist frem og man får mulighet å bli kjent med det koselige øysamfunnet Selvær, der det skjer både stort og smått. Retur 17.55

(Foto: Maren Saedi fra festivalen Velvær på Selvær)

18:40 og 21:40 For de som ankommer fredag / Sjekk inn på Træna Overnatting

Badstu, middag og pubkveld

30.10 / Lørdag
Frokost på Træna Overnatting

 • Arbeidsstue for den som vil jobbe, eller andre aktiviteter på øya:
 • Guidet løpetur
 • Omvisning Træna Museum for den som vil
 • Badstue
 • Kaffe hos Træna Kaffekollektiv
 • Åpent på Café Aloha
 • Åpent på Havfolkets Hus

kl 14 Felles lunsj på Café Aloha

Ettermiddag: Arbeidsstue fortsetter eller egne aktiviteter.

kl 20 Middag på Havfolkets Hus

kl 22 – 02 Halloweenfest på Havfolkets Hus 

***

31.10 / Søndag
Eget arbeid, hviledag eller Tur til Sanna.

Kirkhelleren, Træna. Foto Erlend Kirkeng Jørgensen

ca kl 12-16 Tur til Sanna – Vi pakker matpakke og drar på tur i lag. (

 • Omvisning av Kirkhelleren og fortellinger fra de arkologiske utgravingene som skjer i regi av NIKUs forskningsprosjekt www.arcave.no. Marit Bertheussen fra Helgeland Museum guider oss.
 • Gåtur til Gapahuken Havørna som ble bygget på dugnad i ett Artist in Residence-prosjekt i 2019.
 • NB! Turen må tilpasses værforholdene og tidspunkter kan justeres. Gode klær og sko anbefales.

Evntuelt badstue for den som ønsker etter at vi kommet hjem fra turen.

19:30 Hjemme-hos-middag etter det Færøyiska konseptet «Heimablidni».

****

1.11 / Mandag – Felles nettverkssamling 

FREMTIDENS BÆREKRAFTIGE REISELIV OG LOKALSAMFUNN

sted: Innerveien 8, Kaffekollektivet

Reiselivsnæringen er en bredt sammensatt og viktig næring for Norge, ikke minst i distriktene, og norsk reiselivsnæring har i flere år, gått så det suser. I dag står reiselivet overfor store utfordringer. Problemstillinger knyttet til klima og miljø er allerede godt kjent, og å leve med uforutsigbarhet, er en bieffekt av en globalisert verden. Pandemien som kom i begynnelsen av 2020, endret rammevilkårene for både norsk og internasjonalt reiseliv radikalt. 

Men en krise kan være en unik mulighet til nytenking. Problemstillinger som vært løftet fremt før pandemien, feks hvordan vi reduserer økologiske fotavtrykk og hvordan lokalsamfunn og reiselivsnæring kan utvikles mer integrert, blir aktualisert når reiselivsnæringen skal bygges opp igjen etter pandemien. 

9.00 – 9:30  Foredrag om forskningsprosjektet «Testsone Træna» og satsingen på et “samfunnshotell”  – fra forskning til praksis

Hvordan utvikle reiseliv og lokalsamfunn lengst ut i distriktet? Hva kan vi lære av Træna og hva kan Træna å lære fra andre. Foredrag, dialog og idéutveksling. v. Trygve Sunde Kolderup og Moa Bjørnson

Moa Björnson (utviklingssjef på Træna og daglig leder i Træna 365) og Trygve Sunde Kolderup (tidligere reiselivsgründer, bærekraftansvarlig i DNT og medgründer i Træna 365) deltok på en av gruppene som fikk støtte fra Norges forskningsråd etter Idelab for reiseliv i 2018. Som en videreføring av dette skal det nå etableres samfunnshotell på Træna.

 

9:30-10:00 Forskning:

En vitenskapelig analyse av tidlige faser av Træna 365 – Foredrag av Deodat Mwesiumo Edward, Møreforskning

Beskrivelse: Det er en økende trend for skreddersydde opplevelser, noe som har resultert i at interessen for landlige destinasjoner har vokst. Likevel må utviklingen av bygdeturisme ikke lede til negative ringvirkninger. Derfor er det viktig å fokusere på hvordan aktører innen bygdeturisme kan motvirke slike situasjoner gjennom å balansere økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft. I en slik sammenheng har Træna 365 vist seg å være et utmerket eksempel på hvordan man som destinasjon klarer å utvikle en bærekrafts-orientert bygdeturisme. Møreforsking AS har gjennomført en vitenskapelig analyse av Træna 365, og vil presentere en modell som forklarer hvordan navigere man i tidlige faser av lignende situasjoner og prosjekter.

10:00 – 10:20 Dialog, spørsmål og refleksjoner 

10:30 – 11:45 Gåtur til byggeplatsen og omvisning av Trinn 1 i Træna 365

Se massivtrehyttene som blitt bygget på Træna og som er kick-starten i utbyggingsprosjektet som skal bli et samfunnshotell på Træna med satsning på reiseliv, næringsutvikling og kultur. (Mer om prosjektet her: www.traena365.no eller  www.tenktraena.no/invest

 

12.00 Lunsj på Café Aloha

13.30 Besøksforvaltning – hvordan kan reiselivet utvikles i tråd med lokalsamfunnets interesser v. Hanne Lykkja (sted: Innerveien 8)

Hanne Lykkja fra Nordland fylkeskommunes besøksforvaltningsprosjekt er med på samlingen på Træna. Hun har jobbet med reiseliv og lokalsamfunnsutvikling – og problemstillinger som hvordan forbereder vi oss på mer besøk, kan vi styre hvem som kommer til oss og hvordan kan reiselivet utvikles i tråd med lokalsamfunnets interesser.

14:30 Refleksjon og diskusjon rundt reiseliv og lokalsamfunnsutvikling

15:30 -16:00 Avrunding og forslag  til neste samling

18:00 – 18.30 Foredrag med Trevarefabrikken i Henningsvær

Fra nedlagd trevarefabrikk til overnatting, restaurant, badstue, festival og myldrende liv året rundt! Hør gründerne som bygget opp det meget populære stedet i Henningsvær.
Sted: Badstue-Naustet (Mulighet for badstue etter foredraget)

kl 19.00 Middag på Havfolkets Hus

 

2. nov Tirsdag kl 06.45 eller 05.50  For dem som skal til Opplevelseskonferansen på Mo Tirsdag morgen blir det felles avreise med morgenbåt  fra Træna til Stokkvågen og videre med buss til Utskarpen og «Til Elise fra Marius«.

kl 9-11.30 Bedriftsbesøk Til Elise fra Marius

Her drives en av Nord-Norges beste og mest spennende restauranter, og det mulig å delta på bedriftsbesøk i regi av Norsk Opplevelseskonferanse. Etter besøket blir det transport til Mo i Rana og ankomst i god tid før konferansestart.

13.15 Start Norsk Opplevelseskonferanse Mo i Rana

Samlingen støttes av Norges Forskningsråd, og nettverket springer fra Forskningsrådets “Idélab for fremtidens reiseliv” i 2018. 

BAKGRUNN: I 2018 tok Norges Forskningsråd initiativ til en Idélab for fremtidens reiseliv og inviterte forsknings- og reiselivsaktører til nyskapende prosjektarbeid, der tre prosjekter fikk støtte til videreutvikling.  Tre år senere er flere forskningsprosjekter gjennomført og mye har skjedd i reiselivs-Norge (og verden) for øvrig. 

For å fortsette kunnskapsutviklingen og erfaringsutvekslingen i reiselivsbransjen etableres nå et nettverk med bakgrunn fra Idélaben, men som er åpent for alle. Formålet er å etablere et tverrfaglig og tverrsektorielt nettverk av deltagere fra norsk reiseliv, forskning og andre sektorer. Første samlingen foregår på Træna i forkant av Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana.

 

OVERNATTING TRÆNA:
Testbo i de kule hyttene til House by the Sea (Træna 365) eller bo hos Træna Overnatting, eller Træna Rorbuferie

 

PRIS:
Seminaret er gratis og lunsj/møtemat inngår under mandagen 1.nov.
Du betaler selv overnatting, reise og mat utover seminarlunsjen. 

Aktiviteter som gjennomføres innen rammen for Norsk Opplevelseskonferanse må du påmelde deg til og betale for!

 

PÅMELDING OVERNATTING:
Skriv til trygve@traena365.no  og oppgi hvilke dager du ønsker å delta, aktiviteter du ønsker å ta del i og hvor du ønsker å overnatte.

ANDRE SPØRSMÅL? Kontakt moa@traena365.no 

*****

Tidligere workations:

Visit Norway deltok på Workation Week på Træna – Les deres artikkel her.

Bilde fra Workation Week Træna 2020,  Foto: Christine Baglo, Visit Norway.

 

Reisetips:

 • Reis smart! Travelpass Nordland  gjelder i 7 dager. Det dekker hurtigbåter, ferga, lokalbåt og busser i hele Nordland.
 • Reis miljøvennlig! Du som reiser langt – det er bra togforbindelser til Mo i Rana og Bodø og derfra lett å ta seg ut til Træna

 

 

 

INFO

Påmelding til trygve@traena365.no

 

Træna ligger 33 nautiske mil til havs – rett ved polarsirkelen. Det er et lite øysamfunnet med snaut 450 innbyggere hvor tradisjon og innovasjon går hånd i hånd. Øyas befolkning driver med alt fra fiskeri til festivaler. På sommeren kommer omtrent 5000 til Træna for å oppleve Trænafestivalen. Om vinteren er det roligere, men minst like vakkert!

Kontakt

Moa Björnson, moa@traena365.no 47478016

Trygve Sunde Kolderup trygve@traena365.no

Foto Trygve Sunde Kolderup

Træna Overnatting
Book båt via ReisNordland
På Træna Kaffekollektiv