Workation og Nettverkssamling på Træna 28.10 – 1.11 2021

Prøv ut de splitter nye boenhetene som bygges på Træna og unne deg en helt unik workation! Og få med deg en nettverksamling mandag 1. november der både forskning og praksis fra reiseliv og lokalsamfunn står på programmet. Den 2.nov kan man velge å fortsette med bedriftsbesøk på Til Elise fra Marius og deretter Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana 2.-3.nov.

 

BAKGRUNN: I 2018 tok Norges Forskningsråd initiativ til en Idélab for fremtidens reiseliv og inviterte forsknings- og reiselivsaktører til nyskapende prosjektarbeid, der tre prosjekter fikk støtte til videreutvikling.  Tre år senere er flere forskningsprosjekter gjennomført og mye har skjedd i reiselivs-Norge (og verden) for øvrig. 

 

For å fortsette kunnskapsutviklingen og erfaringsutvekslingen i reiselivsbransjen etableres nå et nettverk med bakgrunn fra Idélaben, men som er åpent for alle. Formålet er å etablere et tverrfaglig og tverrsektorielt nettverk av deltagere fra norsk reiseliv, forskning og andre sektorer. Første samlingen foregår på Træna i forkant av Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana.

 

TEMA: Fremtidens bærekraftige reiseliv og lokalsamfunn

Reiselivsnæringen er en bredt sammensatt og viktig næring for Norge, ikke minst i distriktene, og norsk reiselivsnæring har i flere år, gått så det suser. I dag står reiselivet overfor store utfordringer. Problemstillinger knyttet til klima og miljø er allerede godt kjent, og å leve med uforutsigbarhet, er en bieffekt av en globalisert verden. Pandemien som kom i begynnelsen av 2020, endret rammevilkårene for både norsk og internasjonalt reiseliv radikalt. 

Men en krise kan være en unik mulighet til nytenking. Problemstillinger som vært løftet fremt før pandemien, feks hvordan vi reduserer økologiske fotavtrykk og hvordan lokalsamfunn og reiselivsnæring kan utvikles mer integrert, blir aktualisert når reiselivsnæringen skal bygges opp igjen etter pandemien. 

 

HVOR: Træna, Nordland

 

DATOER:
Nettverkssamlingen gjennomføres den 1.nov med mulighet til å forlenge oppholdet med «workation-dager» fra den 28.okt. Etter samlingen er det mulighet for å delta på Norsk Opplevelseskonferanse i Mo i Rana den 2-3.nov. På veien dit stopper vi for et bedriftsbesøk på Til Elise fra Marius «i Utskarpen.

 

 

Påmelding til trygve@traena365.no

 

 

PROGRAM

WORKATION & NETTVERKSSAMLING*

 • 28.10 / TorsdagAnkomst Træna /meet & greet
  *(NB! Du kan selvsagt ankomme når du vil under uken, tidligere eller senere som det passer deg. Du deltar på så mye eller lite du vil av felles aktiviteter)

 • 29.10 /  FredagEget arbeid eller luftetur på øya.
  Kl 11 – 12 Omvisning på Træna Museum
  Kl 12 – 13 Felles lunsj på Café Aloha
  Ettermiddag eget arbeid / andre aktiviteter
  Kl 19.30 Middag og pubkveld på Havfolkets Hus
  Badstue for den som ønsker!
 • 30.10 / Lørdag Eget arbeid eller aktiviteter på øya:
  Øyhopping
  Løpetur & Badstue
  Kaffesmaking hos Træna Kaffekollektiv
  Middag TBC
 • 31.10 / SøndagEget arbeid eller:Tur til Sanna. Vi pakker matpakke og drar på tur i lag. Badstue og middag etter turen

 • 1.11 / Mandag – Felles nettverkssamling9.00 Foredrag om forskningsprosjektet «Testsone Træna» og satsingen på et “samfunnshotell”  – fra forskning til praksis v. Trygve Sunde Kolderup og Moa Bjørnson

  Hvordan utvikle reiseliv og lokalsamfunn lengst ut i distriktet? Hva kan vi lære av Træna og hva trenger Træna å lære fra andre. Foredrag, dialog og idéutveksling.

  Moa Björnson (utviklingssjef på Træna og daglig leder i Træna 365) og Trygve Sunde Kolderup (tidligere reiselivsgründer, bærekraftansvarlig i DNT og medgründer i Træna 365) deltok på en av gruppene som fikk støtte fra Norges forskningsråd etter Idelab for reiseliv i 2018. Som en videreføring av dette skal det nå etableres samfunnshotell på Træna.

  10.30 Omvisning av Trinn 1 i Træna 365 – se massivtrehyttene som blitt bygget på Træna og som er kick-starten i utbyggingsprosjektet som skal bli et samfunnshotell på Træna med satsning på reiseliv, næringsutvikling og kultur.  (Mer om prosjektet her: www.tenktraena.no/invest

  11.15 Foredrag (TBC)

  12.00 Lunsj 

  13.30 Besøksforvaltning – hvordan kan reiselivet utvikles i tråd med lokalsamfunnets interesser v. Hanne Lykkja

  Hanne Lykkja fra Nordland fylkeskommunes besøksforvaltningsprosjekt er med på samlingen på Træna. Hun har jobbet med reiseliv og lokalsamfunnsutvikling – og problemstillinger som hvordan forbereder vi oss på mer besøk, kan vi styre hvem som kommer til oss og hvordan kan reiselivet utvikles i tråd med lokalsamfunnets interesser.

  14:30 Refleksjon og diskusjon rundt reiseliv og lokalsamfunnsutvikling

  15:30 -16:00 Avrunding og forsla til neste samling

  Middag

 • 2. nov Tirsdag 

  kl 06.45 eller 05.50  For dem som skal til Opplevelseskonferansen på Mo Tirsdag morgen blir det felles avreise med morgenbåt  fra Træna til Stokkvågen og videre med buss til Utskarpen og «Til Elise fra Marius«.

  kl 9-11.30 Bedriftsbesøk
  Her drives en av Nord-Norges beste og mest spennende restauranter, og det mulig å delta på bedriftsbesøk i regi av Norsk Opplevelseskonferanse. Etter besøket blir det transport til Mo i Rana og ankomst i god tid før konferansestart.

 • 13.15 Start Norsk Opplevelseskonferanse Mo i Rana kl

Samlingen støttes av Norges Forskningsråd, og nettverket springer fra Forskningsrådets “Idélab for fremtidens reiseliv” i 2018. 

OVERNATTING TRÆNA:
Testbo i de kule hyttene til House by the Sea (Træna 365) eller bo hos Træna Overnatting, eller Træna Rorbuferie

 

 

PRIS:
Seminaret er gratis og lunsj/møtemat inngår under mandagen 1.nov.
Du betaler selv overnatting, reise og mat utover seminarlunsjen. 

PÅMELDING OVERNATTING:
Skriv til trygve@traena365.no  og oppgi hvilke dager du ønsker å delta, aktiviteter du ønsker å ta del i og hvor du ønsker å overnatte.

ANDRE SPØRSMÅL? Kontakt moa@traena365.no 

Tidligere workations:

Visit Norway deltok på Workation Week på Træna – Les deres artikkel her.

Bilde fra Workation Week Træna 2020,  Foto: Christine Baglo, Visit Norway.

 

Reisetips:

 • Reis smart! Travelpass Nordland  gjelder i 7 dager. Det dekker hurtigbåter, ferga, lokalbåt og busser i hele Nordland.
 • Reis miljøvennlig! Du som reiser langt – det er bra togforbindelser til Mo i Rana og Bodø og derfra lett å ta seg ut til Træna

 

 

 

INFO

Påmelding til trygve@traena365.no

 

Træna ligger 33 nautiske mil til havs – rett ved polarsirkelen. Det er et lite øysamfunnet med snaut 450 innbyggere hvor tradisjon og innovasjon går hånd i hånd. Øyas befolkning driver med alt fra fiskeri til festivaler. På sommeren kommer omtrent 5000 til Træna for å oppleve Trænafestivalen. Om vinteren er det roligere, men minst like vakkert!
Sannsynligvis får du oppleve både ruskevær og nordlys!

Kontakt

Moa Björnson, moa@traena365.no 47478016

Trygve Sunde Kolderup trygve@traena365.no

 

Foto Trygve Sunde Kolderup

Træna Overnatting
Reisetips kommer!
På Træna Kaffekollektiv