Træna – Hawaii

En reise på 100 år og 10 000 nautiske mil, fra Holmen til Honolulu

I 1898 forlater Theodor Holmen hjemmet i Træna kommune for å begynne en reise som tar ham til Honolulu, Hawaii. Theodor emigrerer som hundretusenvis andre nordmenn i 1800 og vender aldri tilbake til sitt barndomshjem. Tre år etter Theodors avreise blir lillesøsteren Alma født. Alma vokser opp i Træna kommune og bor der til sin død i 1997. Dermed møtes aldri de to søsknene, men i 1925 får Alma et kamera i posten. Avsender: Theodor Holmen, Honolulu, Hawaii.
Alma lærer å ta bilder, fremkalle og lage kopier. Hun dokumenterer livet på øygruppen, tar portrettbilder av trænværingene og sender bilder til broren i Hawaii, 10 000 nautiske mil unna. Deres brev- og bildeutveksling blir en personlig dokumentasjon av et helt 1900-tall, avbildet av to øyer i ulike deler av verden.
Historiene inkluderer utvandring, økonomisk oppgang, børskrakket, 2 verdenskrig og industrialisering. Da Alma dør i 1997, finnes internett, og i dag, fotograferer vi og sender bilder til den andre siden av verden på et øyeblikk. Med prosjektet Træna – Hawaii ønsker vi å ivareta og formidle denne skildringen av et århundre med søsknene Alma og Theodor. Vi gjør også en ny, oppdatert fotografering av alle trænværingene i dag, i Alma Sandøys ånd. Fotograf Maja Atterstig har dokumentert ca 250 av havfolket.
På Træna  kan du se noen av alle bildene tatt av Alma og Maja, og du kan lese brevene fra Theodor.
Facebook kan du lese mer og du kan også se alle bildene på  Flickr.

Kort film som forteller historien om Teodor og Alma

 

Træna Hawaii på Facebook


På Facebook poster vi både bilder, brev og notater fra historien. Hold deg oppdatert på www.facebook.com/traenahawaii Bidra gjerne med bilder under hashtag  #trænahawaii på instagram

 

Alle bilder og brev digitalt (Arkiv i Nordland)

hawaiibrev
Alle bilder og brev er digitalisert av Maja Atterstig og Hannele Fors gjennom Arkiv i Nordland. Der er mer enn 1000 fotografier fra Alma Sandøy og ca 100 brev fra Theodors reise.

Utendørsutstilling på øyene i Træna


Vi har samlet noen av alle de tusen fotografier som Alma Sandøy tok i sin tid, og stillet dem ut på de plasser der hun tok dem. Gå turen mellom disse plassene og se hvor mye du gjenkjenner av motivet. Du må gjerne også ta dit eget bilde og laste det opp under hashtaggen #trænahawaii

Du kan laste ned turkartet her eller gå til turistkontoret og få et eget kart.

 

Portretter av Havfolket – Utstilling Træna Museum


Arkiv i Nordlands arkiv etter Alma Sandøy er utgangspunkt for en spennende fotoutstilling. Utstillingen er gjennomført av Maja Atterstig, som også har re-fotografert havfolket. 90 år etter at Alma mottar fotoapparatet med postbåten, begynner Maja Atterstig å fotografere dagens innbyggere i kommunen. I Almas ånd og med det gamle fotoapparatet fra Hawaii, tar Maja portrett av Trænas befolkning, husstand for husstand. I utstillingen er Majas og Almas portretter i dialog med hverandre. Utstillingen ble vist på Stormen bibliotek i Bodø (2017), og på Rana Museum (2016).
Deler av utstillingen vises på Træna Museum, på Træna Sykehjem og hos Almas sønn Jann Sandøy på Sandøya.

Foto: Enny Dørvær er portrettert av Alma Sandøy i 1950, og av Maja Atterstig i 2015.

 

Portretter av havfolket på Træna fyr

Den som kan ta turen ut til Træna fyr anbefales om å gjøre det. På godværsdager går det fint å legge til med egen båt. På muren henger 10 havfolk og blikker ut over sydlige breddgrader. Fotografiene er tatt av Maja Atterstig 2015 og satt opp i samband med Trænafestivalen 2016.

 

Guidet turer og andre opplevelser

  
Det finns flere spor på øyen fra Træna-Hawaii historien. Veggmalerier av Sonja Langskjær finns på Husøy og Sandøy. Og på det lokale Café Aloha kan du på hawaiistemning gjennom mat og drikke. Prøv for eksempel ølet Træna Hawaii, Annanas Pale Ale som Bådin Bryggeri laget.
Ønsker du guidet turer eller omvisning i museum, ta kontakt med Træna Turistkontor for tilbud.

ENG NOR

Prosjektgruppen består av materialforvalter Jann Sandøy, fotograf Maja Atterstig, Hannele Fors, Arkiv i Nordland og Moa Björnson, Træna kommune. Prosjektet har fått støtte fra Norsk Kulturråd og Fritt Ord og er en del i utviklingsprosjektet TENK TRÆNA.
Følg prosjektet her: www.facebook.com/traenahawaii
Se alle bildene fra Alma Sandøy sit arkiv: www.flickr.com/arkivinordland

Brev-til-Hawaii

Insta-contest

Alma-utstilling