Helgeland Museum har avdelinger i alle 18 Helgelandskommuner.
På Helgeland har vi en felles kulturarv. Samtidig har hvert lokalsamfunn kulturelle særtrekk og en historie som museet skal forvalte. Gjennom Helgeland Museum kan vi utvikle kunnskap og forståelse om både det lokale og det regionale, og se hvordan dette påvirker hverandre, og er del av en nasjonal og global virkelighet. Dette må også sees i lys av at museet skal være en aktør i samfunnsutviklingen. Gjennom refleksjon over nåtida og fortida, kan vi gi innspill til tanker om framtida. Det er nettopp dette som er museets kjerneoppgave. Men det å lykkes i dette er nært knyttet til at vi publikum kjenner museet som stimulerende. Vi lykkes når vi både overrasker, rører og forarger.
Træna Museums hovedbygning er et gammelt Nordlandshus fra 1910, kalt ”Huset på veien” og står nå like i nærheten av Træna kirke. Huset var opprinnelig et privat bolighus, men ble også brukt som legekontor og garnbøttingsted.
I dag har Træna museum fokus på steinalderkultur og funnene fra Sanna – disse har blitt datert tilbake hele 9000 år. Det er på grunn av disse funnene at Træna kan kalle seg «Norges eldste fiskevær». Noen av disse skjøre gamle gjenstandene funnet på Sanna og i hula Kirkehelleren står utstilt på museumet – blant annet kan man se en av beinkrokene som var inspirasjon til Træna’skommunevåpen. Her finnes også gjenstander fra middelalderen, mest nevneverdig er den mystiske gullringen med latinske inskripsjoner, som ble funnet i en potetåker på Sanna.
De andre rommene i huset er utstilt med gjenstander fra hele 1900-tallet, og gir et innblikk i en kystfamilies liv i det siste århundret.
Utstillinger
Faste utstillinger
I Museet «Huset på veien» finner du gjenstander og rom som representerer kystliv og hverdagsliv på Træna gjennom 200 år. Også funn og gjennstander fra steinalder og middelaldertid finnes i museet.
Træna, og da særlig øya Sanna bærer med seg arkeologisk historie så langt som 9000 år tilbake i tid. Etter en større arkeologisk utgraving på Sanna, gjort av Guttorm Gjessing i 1939, ble det gjort funn som tar oss med til pionerenes tidsalder etter siste istid i Norge. Særlig er funnet av, det som kan betegnes som Norges eldste fiskekrok, en helt spesiell gjenstand for Helgeland Museum. Både den ”magiske” gullringen fra Sanna (Buro, berto, beriora), fra middelalderen og fiskekroken kan ses på museet i sommer.
Træna-Hawaii
Træna- Hawaii: I 2016 ble det laget utstilling om fortellingen om Træna-Hawaii, som nå kan sees i 1. og 2. etasje i Museumsbygget. Her kan du lese om den spennende historien om broren og søsteren fra Træna, hvor den ene emigrerte til Hawaii og den andre ble igjen i Træna. Søsknene vekslet brev og fotografi i et halvt århundre, og dokumenterer livet lokalt og globalt fra et unikt synspunkt. Siden 2015 har fotograf Maja Atterstig arbeidet med å dokumentere historien og samtidig ta nye bilder, i Alma Sandøys fotspor. I 1. etasje kan man se deler av utstillingen som er basert på både Almas og Majas bilder. I 2.etasje kan man få en tidslinje av historien.
Mer om Træna-Hawaii kan du lese her.
Artist in Residence – historie til nå: Bilder fra Trænas Artist in Residence-program hvor gjestekunstnere og andre kreative prosjekter blir realisert.
Les mer om prosjektene her.
Brennbar Kunststasjon Galleri: Sommeren 2017 åpnet Kunstforeningen på Træna og Træna Museum galleri i den gamle Brannstasjonsbygningen på Museumstunet. Her skjer det ulike arrangementer, utstillinger og eventer utover sommeren. På utsiden av bygget finner du street art maleriet av kunstneren Sonja Langskjær (Træna). Bildet er inspirert av brev og foto fra fortellingen om Træna-Hawaii, og viser Theodor Holmens tekst som ble sendt i brev fra Hawaii til Træna. (mer om Træna Hawaii finner du her)
Museumsbutikken: Træna Museum har åpnet museumsbutikk på Museumstunet. Her finner du lokalproduserte varer av ulike slag, Tangprodukter fra Northern Company på Selvær og mange bøker, da med spesiell fokus på Trænas historie, kokebøker fra Nord og bøker som tar for seg steinalderhistore og Kulturarv.
Velkommen innom!
Åpningstider sommersesongen (15. Juni – 15. August):
Tirsdag – Lørdag: 11.00- 16.00
Søndag – Mandag: Stengt
Mellom de tidene det er åpent kan man møte på en guide mellom 11.00 og 14.00 som vil guide deg gjennom museumstunet og Trænas historie!
KONTAKT
Avdelingsleder: Marit Bertheussen
Mob: (+47) 415 59 104
E-post: mabe@helmus.no
Post: Helgeland Museum avd. Træna, 8770 Træna
Facebook: https://www.facebook.com/traenamuseum