PROGRAM
(last ned programfolder)
Vi inviterer til seminar om havets betydning i Norge og verden! Sammen setter vi dagens samfunnsspørsmål på agendaen og lufter morgendagens løsninger langs vår langstrakte kyst.
Vi skal lære mer om havets utfordringer, høre visjoner og inspireres av gründere og næringsaktører som bidrar med sitt til en bedre blå planet og et bærekraftig kystlandskap.
Det blir korte presentasjoner, spørsmål, og debatt.
11.00
Velkommen og introduksjon, ved Torbjørn Aag, Kunnskapsparken Helgeland og Moa Björnson, Træna Kommune.
11.10- 11.20
Passion for Ocean – Hva skjuler seg under overflaten?
Hva skjuler seg under overflaten utenfor verdens nest lengste kystlinje? Marinbiolog og debattant Kaja Lønne Fjærtoft fra Passion for Ocean, om utfordringer og muligheter i og ved havet.
11.20 – 11.30
Klar tale – konsumentene vil ha grønne produkter
Er markedet klar for et grønt skifte? Hva skal til for å gå fra tanke til handling for både konsumenter og produsenter i vårt hverdagslige forbruk. Ved produktsjef Nora Løke Thommessen og forretningsutvikler Anne Marheim Støren, Klar/Orkla
11.30 – 11.40
Ekspedisjonsseilaser for en bedre kyst?
Hva mener Hurtigruten AS om fremtidens seilaser langs Norskekysten? Hvordan tar man samfunns- og miljøansvar? Hva har de små samfunnene å tjene på de store selskapene og vise versa. Ved Sigrid Mogård-Jansen, Hurtigruten
11.40 – 11.50
Vind i seilene for reiseliv uten CO2 utslipp?
Hvordan får vi et reiseliv som ikke bidrar til økt klimagassutslipp? I 10 år har Seil Norge AS satset på reiselivsprodukter i seilbåt langs kysten. De oppfordrer nordmenn å ta ferien sin i Norge uten å behøve å fly langveis. I år satser de dessuten på å seilaser med temaet #tavaha (ta vare på havet) der gjestene lærer om havet, plukker plastikk og rydder strander. Ved Emil Casper Engebrigtsen, SeilNorge
11.50 – 12.00
Fra havfolk til fjellfolk – om regionale satsinger til lands og havs.
Ole M Kolstad, Direktør for Rana Utviklingsselskap drar opp linjene for fremtidens Helgeland og forteller om spennende satsinger på alt fra batterifabrikk, grønne industrieventyr og nye satsinger på destinasjonsutvikling i et regionalt perspektiv.
12.00-12:05
Banken som samfunnsaktør
Bjørn Rune Sørensen, fra Sparebank1 Nord-Norge om bankens rolle for levende lokalsamfunn, allsidig næringsliv – og en bedre miljø?
12.05-12:10
Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland
Catrine Hole, skal snakke om viktigheten av nærhet til høyere utdanning i et levende kystsamfunn.
12.15 – 12.50 PANELSAMTALE: CODCAST – er havet mordi?
Turisme og kultur, fiskeri, høyere utdanning, samferdsel, miljø og klima. Hva mener våre inviterte gjester om fremtiden langs kysten i nord? Hvordan bygger vi et moderne næringsliv og hvordan henger det sammen med et kreativt kulturliv og levende lokalsamfunn? Hva og hvem driver utviklingen fremover?
Framtidsspekulasjoner fra panelet og spørsmål fra publikum. Samtalen blir tatt opp som en episode i Trænas podkast-serie «Codcast».
*******************
————
HAVET E MOR DI 2016
Havet e mor di – Kyst-ting med Norges ungdomspartier from Moa Björnson on Vimeo.
Havet e mordi har samlet lederne av Norges ungdomspartier – framtidens beslutningstakere – til et kræsjkurs i kystens betydning. Ytterst i havgapet fikk neste generasjons samfunnsbyggere tidenes innføring i våre blå muligheter og utfordringer når vi følger kystlinjen som går fra fortid til framtid i fiskeri- og kystnasjonen Norge. Kræsjkursen startet på Lovund den 6.juli og ble avsluttet på Trænafestivalen den 8.juli. Etter 48 timer med foredrag, dialog og workshops ble ungdomspolitikerne utfordret i et KYST-TING åpent for publikum, med debatt om framtidens store kystspørsmål. Se noen av liveopptaken her, og fortsett gjerne diskutere kystens fremtid under emneknaggen #havetemordi
Takk til alle deltakere, foredragsholdere, kystdebattanter og gjester!
MATERIAL FRA HAVET E MOR DI
LAST NED PROGRAM I PDF HER
Pressemelding i word / Pressemelding, i pdf
Kronikk av Siri Beate Arntzen (SALT) og Moa Björnson (Træna kommune).
TAKK TIL VÅRE SAMARBEIDSPARTNERE
Havet e mor di er et samarbeid mellom Trænafestivalen, Træna kommune/TenkTræna og SALT, samt finansiørene Norsk olje og gass, Nordland Fylkeskommune, BRUS (Bodøregionens Utviklingsselskap), Mo Industripark og Maritimt Forum.