Tangsatsning på Træna får 3/4-millioner kroner i støtte av Innovasjon Norge

Den 10 april 2015 reiste The Northern Companys gründer Zoe Christiansen til Træna for første gang. Bakgrunnen til reisen vær en nysgjerrighet til den Helgelandske kysten og til havets ressurser. Træna lengst ute av øyene hadde nettopp startet et utviklingsprosjekt og inviterte til en tverrdisciplinær workshop: Tenk Træna. Christiansen holdt ett inspirasjon innlegg om hvordan noe så hverdagslig som tang kunne bli en fremtidsnæring.  Under rubrikken: ”Er tang Nordens nye paste?” fikk hun både skeptiske tilbakemeldinger og nysgjerrige interessenter.

Presis to år senere, den 10 april 2017, har det skjedd en hel del. Da kommer brevet fra Innovasjon Norge med tilsagn på 3/4-million kroner for etablering av The Northern Seaweed Company på Selvær i Træna.

Siden workshopen og det første møtet med Træna, fikk Christiansen på alvor smaken for Træna. Hun søkte om opphold til Trænas Artist in Residence og fikk et lite næringstilskudd fra kommunen for å undersøke mulighetene til etablering. Deretter har det vær et hart jobb for å gå fra tanke til handling. Etter avtale om å ta i bruk et gammelt fiskemottak kunne en testproduksjon starte.

I dag er produksjonen inne på sin andre sesong. CA 10 medarbeidere er engasjert i selskapet som driver høsting, tørking, frysing og distribusjon. Sesongen varer fra april til juni og målet om å høste 20 tonn tang gjør at alle må stå på fra morgen til kveld. Men det handler ikke bare om å jobbe hardt.


Foto: Alex Asensi

-” Vi må følge naturens egne premisser” sier Zoe Christiansen. Høsting av tang skjer på en bæredyktig grunn, slik at vi sikrer en god gjenvekst. Dessuten må vi forholde oss til flo og fjæra, så vi kan få veldig morsomme timeplanlegginger.
Det er tydelig at dette er en næring med høy grad av håndverk med respekt for stedet og for naturen.

Satsingen betyr at tangprodukter fra Træna nå selges til restauranter og butikker rundt om i gourmet-Norge, til Sverige og i løpet av sommeren også i Danmark og Tyskland.
– Vi kommer nettopp fra en messe med Werners gourmetservice i Sverige. Der har de kommet et skritt lenger med å implementere tang i maten, forklarer Paul Kristian Thoresen som er forretningspartner og medeier i produksjonsselskapet The Northern Seaweed Company. Men om det er noe land som har ressursene, så er det Norge, legger han til.
Thoresen er en av dem som har vært med å investere tangprosjektet og som laget søknaden til Innovasjon Norge. Han og de andre aksjonærene gledes nå av at så mange ser potensialet i denne næring.

Og effektene er ikke kun i det egne selskapet – det handler om å skap arbeidsplasser lokalt og samtidig bidra til en mer bæredyktig matforsyning globalt.

På fredagen 5. mai vær det stopp i produksjonen ett lite slag, for å feire en viktig milepæle sammen med en annen lokal etablerer. Træna Arctic Fishing er et overnattingssted med fiskeopplevelser i sentrum, som nettopp etablert seg på Selvær. Hovedeieren er også aksjonær i tangforetaket. Fellesmarkering for de begge næringsetableringene ble storstilet og omtrent 70 personer møtte opp for å smak på havets goder.

Foto: Alex Asensi

Info

Lenker

Fakta

The Northern Company er foretaket med Zoe Christiansen som gründere, siden 2016 flyttet fra Oslo til Selvær, Træna.
The Northern Seaweed Company AS er produksjonsselskapet som etablertes på Selvær, Træna 2016. I sesongen er ca 5-8 ansatte.
Skimten Seaweed Harvest AS er foretaket startet av Lars Erik Skimten, som står for innhøstning til produksjonsselskapet.
Sesongen løper fra mars – juni.

Kurs

Vil du lære mer om tang og tare?
Meld deg på workshop