Sauna Sessions 2017

Velkommen til badeøyen! Dette året blir det badstuefestival helgen den 14 oktober. Arrangementet er i planlegging, og vi vender tilbake så snart det finns et program.

Sett av datoen!

SAUNA SESSIONS 2016
SETT KRYSS I KALENDEREN// Bad, svett og tårer blir det når vi holder Badstuefestival helgen den 30. september – 2. oktober. Under eventet SAUNA SESSIONS byr vi inn alle å gå i badstuen sammen. Det blir sauna, samtaler med inviterte gjester, bading, turer, filmvisning, spisning, musikk og mye annet.
Hele eventet bær preg av vær, vind, kystklimat, historie og kultur og gjennomføres som en del av Kulturminneuken. Arrangører er Træna Museum, AIR Træna, Opplev Træna og Trænafestivalen.
Programmet oppdateres etter hvert, sjekk event på facebook  Last ned PROGRAM her
sauna-sessions_plakat_lr_side_1sauna-sessions_plakat_lr_side_2sauna-sessions_plakat_lr_side_3

PROGRAM

Fredag 30.9
Åpen bar Havfolkets Hus. Suppe film og sauna.
kl 20.30 Åpning.
Artist in Residence-prosjektet med arkitektteamet bak Badstue-Naustet forteller om prosessen hvor Trænas eldste naust blitt bygget om til en sauna.
kl 21.00 FILM: Fortellinger fra saunaen. Finsk prisvinnende dokumentar fra 2010.
Kl 23 ca. Nattbadstue og midnattsbading
Lørdag 1.10
 kl 12-15 Åpent på Aloha Café
kl 12 Badstuen åpner og holder åpent hele dagen
kl 12-02  Åpent på Havfolkets Hus

Sauna-sessions
Samtaler omkring forskjellige temaer, hvor alle som vil er deltakere. Inviterte gjester vil holde den røde tråd og alle som har lyst å bidra i samtalen gjør det. Hvert sauna samtale er ca 20-30 min og foregår i badstuen. Mellom hver session er det vanlig badstuebading. Ta med håndkle og badetøy om du vil hopp i havet. Noen av samtalene vil starte utenfor badstuen. Gratis!
kl 12 – 12.30
Sauna-samtale om havfolk & naust med Maja Hallén og Marit Bertheussen
Åpning av sauna samtaler og kort introduksjon til dagen ved arrangørene. Arkitekt Maja Hallén som ledet arbeidet med renovering og bygge av badstuen forteller om prosessen og tankene bak. Marit Bertheussen fra Træna museum tar ved og forteller om Trænas historie helt tilbake til Steinalderen, og havfolkets tidligere relasjon til vannet, vinden og været. Hun vil også gi en bakgrunn til selve naustets historie, og forklare hvorfor det en gang gikk under navnet ”det fabelaktige naustet”..
 

ca kl 12.30 – 13.00
Sauna-samtale om vinterbading med Solveig Nygaard Langvad
Om vinterbading og hvorfor badstuekulturen i Norge blitt trendy. Solveig Nygaard Langvad er journalist, tidligere fra Arkitektur N og Norske Arkitekters Landsforbund, og nå på Universitetsforlaget. Hun er aktuell med en bok om vinterbading, som slippes neste år. I boken har Træna et eget kapitel, fra den tid da Solveig var på øyen som Artist in Residence.
ca kl 13.00 – 13.30 Sauna-samtale med Consuelo Griggio om øyer og ekte steder
Om autentisitet og ekte steder, og hvorfor vi lengter til øyer langt unna og riktige opplevelser. Consuelo Griggio er antropolog og øyforsker, opprinnelig fra Canada, men har bodd på Vega og senest på Gotland i Sverige. Consuelo er aktuell med å skrive en avhandling om ekte steder og øykultur, hvorfor hun er på Træna som artist in residence, hele september måned.

ca kl 13.30 – 14.00 Sauna-samtale om fugler i Træna med Terje Kolaas
Hver høst invaderes Træna av sjeldne trekkfugler, og i disses kjølvann kommer en gjeng fuglekikkere fra Trøndelag – de såkalte Træna trampers. Hva gjør de her ute – og ikke minst hvorfor? Med mindre været har jagd både fugl og fuglekikkere fra øya, forteller Terje Kolaas litt om fugler, resultater og motivasjon rundt de omfattende fugleregistreringene i Træna.


ca kl 14 – 15.00 Lunsj-foredrag om fisk, verdier, penger & makt med Lena Amalie Hamnes
Lena Amalie Hamnes er forfatter og debattant. Hun skrev boken Naken uten fisk (2006) som skapte nasjonal debatt og engasjement rundt fiskerienes betydning for landet. Lena Amalie var en av foredragsholderne når Træna arrangerte kystseminaret Havet e mor di, for Norges ungdomspartiers ledere i sommer. Denne gang kommer hun til Træna for å delta i badstuefestivalen. Lena Amalie Hamnes er også mattelærer på videregående skole og politiker, bosatt i Svolvær. Lenas sauna-samtale vil omhandle alt fra fiskeripolitikk, identitet, makt og penger til nakenhet, kroppspress og likestilling. Foredraget starter på Havfolkets Hus med lunsj og kaffe, og fortsetter deretter med samtal i saunaen.

ca kl 15.00 – 15.30 Sauna-session med Salong Havbris
Kom å test enkel kroppskrubb og algemaske, i eller utenfor badstuen. Havfolkets egen hudpleiestudio Salong Havbris byr velkommen til en prøve-session for alle kroppstyper. Mulighet å kjøp produkter.

ca kl 15.30 – 16.00  Sauna-samtale med Vegard Albert Skogmo
Vegard Albert Skogmo er aktuell med tegneserieboken om den berømte Helgelandsdikteren Petter Dass. De fantasifulle historiene er laget om for å kunne formidles til et bredere publikum i dag, med tegneserien som format. Vegard vill fortelle om både tusser, troll og djevelen sjøl, men også om hvordan det er å lage nytt av noe gammelt og hellig. I juni i år ble boken DASS gett ut og suksessen forventet! Velkommen å snakk tegneserier, Helgeland og historia. Les mer om DASS her: DASS
Kl 16.30 Tur til lill-badstuen med bademester Anita Sjøset
Prøv ut Trænas lille badehytte, bygget av Artist in Residence-gjesten Anders Jacobsen i fjor sommer. Badstuen ligger ved elgen og du går en tur sammen med Trænas året-rundt-bademester Anita Fillingsnes Sjøset. NB! Påmelding til Anita på tlf: +47 900 15 703

Kl 19. After-Sauna med Får-i-Kål bar og musikk på Havfolkets Hus.
Høstmiddag med får-i-kål, vegg eller reinbiff. Kjøkkenet er åpent fra kl 19 – 22.
Bar, musikk og scene fra ca kl 21.
ca kl 21. Musikk med Stian Einmo fra Que Duh Ska, Nesna. 
Se mer info om program på Havfolkets Hus på Facebook.
Mulighet til natt-sauna for den som ikke fått nok.

Øvrig program
Kunstverket Under This Light – Visning av New-Yorkkunstneren Eric Formans video-verk Under Dette Lyset som er laget i Træna i august. Det er time-laps filmer med forskjellige trænværingers objekter i naturen. Verket ble vist i Bodø-Biennalen i september.
Badstuekart –Hvor mange badstuer finnes på Træna og hvor synes du at neste skal bygges?
Trænfjorden Salt – Prøvesmaking av Trænas eget salt av Helmer og Alf Steinar.

Priser
Gratis entré til alle sauna-sessions.
Fri donering til badstueklubben.
Medlemskap til badstueklubben kan kjøpes.
Mat og musikkarrangement til billig pris.

Arrangører & sponsorer
Badstuefestivalen arrangeres som en fortsetting av kulturminneuken. Arrangører er Træna Artist in Residence, Tenk Træna, Træna kommune, Helgeland Museum, Trænafestivalen, Opplev Træna og Havfolkets Hus.
www.tenktraeana.no/naust #badstuenaustet

Arrangører: Badstuefestivalen arrangeres som en del av kulturminneuken. Arrangører er Træna Artist in Residence, Tenk Træna/Træna kommune, Helgeland Museum, Trænafetivalen og Opplev Træna.
Sponsorer:
Sparebanksstiftelsen SNN
Tylø AS
Gunn og Ole Johnny Olsen
Salong Havbris
Tenk Træna
www.tenktraena.no/naust

PROGRAM

Fredag 30 sept// Åpning kl 20.30 Filmvisning kl 21: Fortellinger fra saunaen. Finsk prisbelønt dokumentar // Nattbadstue og bading.
Lørdag 1 okt// Sauna sessions: badstuebading og samtaler med inviterte gjester. Fra kl 11-17. Middag fra kl 19. Scen/DJ/Musikk kl 21.
Søndag 2 okt // Badstue for den som ikke fått nok.

PROGRAM

Fredag 30.9
kl 20. Åpen bar Havfolkets Hus. Suppe og sauna.
kl 20.30 Åpning. Artist in Residence-prosjektet med arkitektteamet bak Badstue-Naustet.
kl 21.00 FILM: Fortellinger fra saunaen. Finsk prisvinnende dokumentar fra 2010.
Kl 23. Nattbadstue og midnattsbading
Lørdag 1.10
kl 12-12.30 Åpningssamtale: Sauna samtale med Maja Hallén og Marit Bertheussen
ca kl 12.30 – 13.00 Sauna-samtale om vinterbading og badstuetrender med Solveig Nygaard Langvad
ca kl 13.00 – 13.30 Sauna-samtale med Consuelo Griggio om øyer og ekte steder
ca kl 13.30 – 14.00 Sauna-samtale om fugler i Træna med Terje Kolaas
ca kl 14 – 15.00 Lunsj-foredrag med Lena Amalie Hamnes om fisk, verdier, penger & makt.
ca kl 15.00 – 15.30 Sauna session med Salong Havbris
ca kl 15.30 – 16.00  Sauna-samtale med Vegard Albert Skogmo om Petter Dass
Kl 19. After-Sauna med middag og bar på Havfolkets Hus. kl 21.00 Musikk
åpent til kl 02